Champagneprovning i Stockholm

När jag fyllde 50 år fick jag en jättekul grej av min sambo och våra vänner, vi ska åka på champagneprovning i Stockholm. Jag har inte gillat champagne så där väldigt mycket tidigare men efter att ha druckit prosecco och cava de senaste 15 åren så har jag kommit mer och mer in på champagne. När du väl lärt dig att dricka champagne så vill du inte ha något annat, det är väl lite som med många andra viner, ju godare viner du dricker desto mer bortskämd blir du och till slut finns det knappt några viner under 200 kr som du kan dricka. Att åka till Stockholm för champagneprovning gör att det blir en upplevelse i sig att se fram emot.

Champagneprovning

Jag har varit på andra vinprovningar men det är faktiskt den första champagneprovningen som jag går på, just därför kommer det att bli väldigt spännande. Champagne är ju ett mousserande vin som bara görs och får göras, i Frankrike vilket i sig gör champagnen så unik. Priserna på champagne har stigit väldigt mycket de senaste åren efter misskördar som gör att det råder lite brist på champagne i världen. Det är nackdelen av att tycka om ett vin som bara görs på ett ställe i världen, du blir aningen begränsad. Champagne görs enligt tradition enbart med flaskmetoden och bara under riktigt bra år tillverkas årgångsviner, det är också enda gången du får se ett årtal på flaskan.

Cava, champagne & prosecco

De är alla tre väldigt goda viner med mer eller mindre bubblor (så kallat mousserande vin), men dessa skiljer sig både när det gäller produktion, metod samt druvor. Till exempel så kommer proseccon från Italien och cava från Spanien medan champagnen enbart tillverkas i Champagne-distriktet i Frankrike. Jag gillar fortfarande både prosecco och cava men när jag vill ha det där lilla extra då får det bli en champagne.