Keramikpärlor

Har du använt dig av keramikpärlor någon gång? Kanske gjort något eget smycke eller använt dessa till andra dekorationer? Det var inte så längesedan som jag inte ens visste att det fanns något som hette keramikpärlor, kanske har jag sett det någon gång men inte vetat vad det var för något. Både keramik och porslin var ju vanligt att göra pärlor av förr i tiden men inte riktigt nu längre. För det mesta görs pärlor i plast nu. Till skillnad från porslinspärlorna så är keramikpärlorna matta och finns i flera olika färger. Man kan också dekorera keramikpärlor precis som med porslin, genom att måla mönster och annat på dom.

Platta & runda keramikpärlor

De vanligaste keramikpärlorna som jag har sett har varit diskformade, alltså runda som ett hjul men platta till skillnad från ”riktiga” pärlor som brukar vara klotrunda till formen med ett hål i. Keramikpärlorna ser mer ut som ett litet brett däck av i miniatyr, om ni förstår vad jag menar. Det finns dom som gör egna keramikpärlor, precis som en del gillar att dreja och göra fina bruksföremål eller prydnader i keramik. Lerkrukor till exempel. Men det går också att bränna små föremål som pärlor. Det största problemet och det som hindrar många från att faktiskt tillverka egna keramikpärlor, det är att man måste ha en riktigt brännugn, och det är inte många som har. Det här inte direkt till vanligheterna om man säger så.

Keramikpärlor i konstgjord ugn

För den som är väldigt ihärdig och absolut vill testa att göra egna keramikpärlor, eller pärlor i lera, så kan man tillverka en egen lite brännugn. Jag är osäker på om det blir lika bra som när man använder en riktigt brännugn, men det går ju alltid att testa. Då lägger du det som ska brännas i någon form av plåtkärl, till exempel en konservburk av plåt, och så sätter du den i någon form av eldstad. Då har du gjort dig en egen brännugn.