Noter för keyboard

      Kommentarer inaktiverade för Noter för keyboard

När jag gick på mellanstadiet (och högstadiet med för den delen) så fick alla som var intresserade anmäla sig till att spela något instrument. På den tiden så ville nästan varenda elev lära sig att spela antingen piano eller gitarr, det var det som var populärt då. Lite längre fram i tiden så kom alla synt grupper och där spelade dom keyboard. Gissa vad som stod högst upp på många önske instrument under synt-perioden? Kan gissa att det såldes många keyboard och noter för keyboard under en ganska lång period, säkert 10-15 år. Många vet inte skillnaden mellan keyboard och synt så tänkte att vi ska förklara det lite kort.

Keyboard & synt

När synten var som störst så kallades nog keyboard felaktigt för synt då nog många trodde att allt som såg ut som ett litet piano på ben var en synt. Men faktum är att det faktiskt är skillnad på synt och keyboard. Noterna är säkert desamma oavsett synt eller keyboard men instrumenten kan används på olika sätt. Keyboard brukade man i alla fall på den gamla goda tiden, använda som benämning på ett instrument med inbyggda rytmer. Dessa fanns från leksaksnivå till avancerade apparater där rytmerna var programmerbara. Synten användes till att spela in dessa olika rytmer och ljud så användningsområdena var alltså olika.

Behövs noter?

Då kan man ju undra, med förklaringen i minnet, varför behöver man noter när man använder synten för att spela in ljud och rytmer, och keyborden med färdiga ljud? Ja, det går ju inte att spela några särskilda låtar egentligen med hjälp av ljud och rytmer utan dessa är väl huvudsakligen till för att kompa låten man har tänkt att spela på sin keyboard, så därför behövs det fortfarande noter till din keyboard eller synt. Men med dagens digitala samhälle går det säkert att använda keyboarden till att spela in ljud också.